profesjonalne wędki karpiowe wędziska jaxon do połowu karpii akcesoria wędkarskie dla każdego połowy ryb wędkami jaxon

Metoda bolońska – wędki teleskopowe i zestawy

post-img

Wędkowanie przy zastosowaniu metody bolońskiej wymaga użycia odpowiedniego sprzętu. Z racji tego, że ta technika łowienia ryb coraz bardziej zyskuje na popularności i cieszy się coraz większym zainteresowaniem, także wśród początkujących wędkarzy, postanowiliśmy napisać kilka słów o polecanych zestawach i wędkach. Zapraszamy!

Pierwsze o czym należy wspomnieć to oczywiście wędzisko. Do tej metody idealnie nadają się wędki teleskopowe. Ich długość uzależniona jest od tego, na jakim zbiorniku wodnym zamierzamy łowić. Jeśli wybrane miejsce jest głębokie i ma słaby nurt to najlepiej zabrać ze sobą wędkę o długości 8-9 m, natomiast na płytszych rzekach sprawdzą się te mające ok. 6-7 m. Ponadto warto zwrócić uwagę na to, by wędzisko było sztywne, wytrzymałe oraz wyposażone w przelotki umiejscowione na każdym końcu segmentu (ich liczba powinna wynosić 9-10). Oczywiście wędki teleskopowe znajdziecie w każdym sklepie wędkarskim. Ich ceny są różne i w głównej mierze zależne od producenta oraz jakości materiału, z którego zostały wyprodukowane.

Kolejna rzecz to kołowrotek. Przede wszystkim musi być mocny i posiadać duże przełożenie – optymalnym będzie 5:1. Ważne jest również to, aby był wyposażony w płytką i pojemną szpulę oraz precyzyjny hamulec, który będzie można dowolnie wyregulować. Następny element zestawu, o który musimy zadbać to żyłka. Powinna być pływająca i posiadać średnicę 0,14-0,18 mm. Co więcej, żyłka główna musi być grubsza, a przypon cieńszy. Następną sprawą, o której wypada wspomnieć to spławik. W metodzie bolońskiej używa się spławika stałego, którego kształt przypomina kroplę wody. Jego wyporność należy dobrać do głębokości łowiska i szybkości jego nurtu.

Dwa ostatnie elementy zestawu, o których wypada napisać to przypon i haczyk. Ten pierwszy powinien mieć długość 25-35 cm, natomiast jeśli chodzi o haczyk to warto sięgnąć po mocniejszy i grubszy, który charakteryzuje się krótszym trzonkiem i szerszym łukiem kolankowym w porównaniu do innych produktów.